SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

ile cukru zawiera 1

  • Redukcja tkanki tłuszczowej, czyli odchudzanie, wymaga od nas przygotowania odpowiedniej diety. O ile budowanie masy mięśniowej zostawia nam pewien margines na to, aby zjeść jakiegoś łakocia, tak redukcja wymaga już pewnych restrykcji. Jeżeli chodzi o plan treningowy, tutaj niewiele się zmienia. Kluczem jest odpowiednie dopasowanie bilansu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11188 Data: 2018-11-29 21:22:05
  • Okres Świąt Bożego Narodzenia jest czasem specjalnym. Czasem przepełnionym radością, czasem obcowania z rodziną, czasem wytchnienia. Jednak za rogiem czekają niebezpieczeństwa. Niebezpieczeństwa zarówno dla sylwetki, jak i zdrowia… A jeśli, o czym wspomniałem w punkcie dotyczącym treningu, jesteś daleko od tej granicy, dodatkowy sen pomoże w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9582 Data: 2020-12-17 19:25:28
  • Owoce i soki owocowe – czy wywołują cukrzycę?!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] 90% całkowitej liczby transporterów znajduje się wewnątrz komórki, w błonie tylko 10%. Wniosek Zaraz po treningu siłowym czy interwałowym można wypić np. szklankę soku, o ile dana osoba nie ma problemu z gromadzeniem podskórnej tkanki tłuszczowej. W każdej innej porze o wiele zdrowsza będzie kawa (bez cukru, miodu i innych węglowodanów), [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2351 Data: 2018-10-13 12:03:02
  • [...] 40-60 g węglowodanów i 30-40 g białka. Ważysz 80 kg, 0.4 * 80 = 32 g białka 0.6 * 80 = 48 g węglowodanów Patrząc na porcję odżywki, już wiesz ile miarek musisz nabrać, aby zregenerować mięśnie po wysiłku. Uwaga – im dłuższy i cięższy trening, tym większe zużycie glikogenu. Wtedy możesz nie żałować sobie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13740 Data: 2018-09-28 10:59:41
  • Co jeść na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] a świetnie wygląda”. Zgadza się. Istnieją osoby, które po latach prób trafią na właściwy model odżywiania i są w stanie intuicyjnie dostarczyć prawie tyle energii, ile potrzebują każdego dnia. Dlaczego ten argument jest niewłaściwy? Bo bardzo często zdarza się, iż mniej wyróżnione przez dobór genetyczny osoby nie osiągają podobnych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6820 Data: 2018-09-19 16:31:13
  • Jaki jogurt pitny jest najlepszy i najzdrowszy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] np.: drugiego śniadania. Pozostałe produkty niestety mają w składzie spore zawartości cukru, co już na starcie dość mocno przekreśla je jako potencjalny produkt, będący mile widziany w diecie. Te, które są bardzo często spożywane i ostatnimi czasy często rekomendowane, np.: jogurt pitny z firmy Bakoma Men, wcale nie są takie idealne. Pomimo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 22562 Data: 2017-11-27 10:45:14
  • [...] sobie czas Weganizm polega na byciu dobrym dla zwierząt i planety, ale co z tego, jeśli nie jesteś taki dla siebie samego? Nie karć się, nie miej pretensji do siebie za chwile słabości albo małe potknięcia - one się zdarzają i jest to całkiem normalne. Jeśli potrzebujesz przerwy lub poczujesz, że niekoniecznie weganizm Ci służy, to pozwól sobie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1143 Data: 2021-06-28 19:57:51
  • Co jest gorsze dla zdrowia: tłuszcz czy cukier?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] jest bardziej szkodliwa dla zdrowia, w porównaniu do masła. Referencje: Beata Paszczyk „SKŁAD KWASóW TŁUSZCZOWYCH W MASŁACH I TŁUSZCZACH MIESZANYCH”http://ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2016/Nr%204/Bromatologia%204_2016%20s%20756-763.pdf Laura Pimpin,1 Jason H. Y. Wu,2 Hila Haskelberg,2 Liana Del Gobbo,1,3 and Dariush Mozaffarian „Is Butter [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7916 Data: 2018-11-28 11:00:04
  • Czy sukraloza jest bezpieczna? Wpływ sukralozy na zdrowie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wiele osób oskarża środki słodzące o wywoływanie wszelakich chorób. Czytając strony internetowe i oglądając filmy na YouTube, można dojść do wniosku, iż nieznane organizacje czyhają na zdrowie ludzi i zwyczajnie chcą nas otruć. Nie tak prędko... Czy sukraloza zawiera chlorowane węglowodory? Chlorowane węglowodory zawierają ziarna kawy! Sukraloza [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10589 Data: 2019-01-16 10:54:22
  • [...] on the World’s Major Non-Communicable Diseases https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3645500/  https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/71/wr/mm7117e1.htm Tiffany M. Powell-Wiley i in. Obesity and Cardiovascular Disease: A Scientific Statement From the American Heart Association https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIR.0000000000000973 R. L. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1936 Data: 2022-12-29 10:58:48
  • Jakie żelki po treningu?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Żelki, ostatnio modne wśród sportowców, choć zazwyczaj były ulubieńcem dzieci. Obecnie powstała moda na jedzenie żelków po treningu. Co kryje się w tej małej przekąsce o różnych kształtach? Czy znaleźć można takie, które można wprowadzić w dietę? Jutrzenka Akuku! Żelki serduszka 90 g Skład: syrop glukozowy cukier woda żelatyna wieprzowa [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 23337 Data: 2017-09-28 08:02:30
  • [...] of energy expenditure, net carbohydrate utilization, and net fat oxidation and synthesis by indirect calorimetry: evaluation of errors with special reference to the detailed composition of fuels. The American journal of clinical nutrition. 1988;47:608–628. Kevin D. Hall “What is the Required Energy Deficit per unit Weight Loss?” [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 17060 Data: 2018-09-01 14:13:12
  • Jaki budyń wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] tłuszczu (w tym 1,0 g kwasów tłuszczowych nasyconych) 15 g węglowodanów (w tym 8 g cukrów) 0,18 g soli Plusy: przejrzysty skład, budyń ten nie zawiera cukru, więc słodzimy, ile chcemy. Minusy: produkt mimo swojej ogólnej dostępność, rzadko jest widywany na półkach. Dr. Oetker Słodka chwila, budyń o smaku czekoladowym Skład: cukier, skrobie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9426 Data: 2017-10-13 09:43:14
  • [...] dlatego można wyprodukować kosztem zdrowia ludzi niezwykle tanie parówki. W tej samej kategorii jest „wzbogacanie mięsa” (np. szynki) roztworami lub nasączanie filetów rybnych substancjami, które zwiększają wagę mrożonki. Podsumowanie Jakość bardzo często zależy od ceny. Kupując serwatkę białkową szkodzisz swojemu zdrowiu i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11619 Data: 2018-09-08 11:02:05
  • Ma znaczenie, co zjadasz każdego dnia. Nie chodzi tylko o ilość energii (kilokalorii), ale też o proporcje tłuszczów, węglowodanów i białek. Decydujące znaczenie ma też kinetyka węglowodanów, czyli to jak szybko dany cukier pojawia się we krwi lub w np. w wątrobie (celowo upraszczam to zagadnienie, ponieważ skrobia podlega bardziej złożonym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6011 Data: 2020-10-27 08:45:53
  • Jak nas oszukują? Etykiety i skład żywności.

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] „Rola nietolerancji pokarmowych w powstawaniu objawów zespołu jelita nadwrażliwego u dorosłych” https://journals.viamedica.pl/forum_medycyny_rodzinnej/article/viewFile/17990/14191 Sara Holmberg and Anders Thelin “High dairy fat intake related to less central obesity: A male cohort study with 12 years’ follow-up” [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6652 Data: 2017-12-10 01:10:48
  • Co jeść na masę? Tania dieta na masę

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Kształtowanie sylwetki to głównie dwa okresy, budowanie tkanki mięśniowej oraz redukowanie tkanki tłuszczowej. Mimo iż wydawać by się mogło, że ten czas, gdy możemy spożywać więcej kalorii, jest dużo łatwiejszym etapem, to nic bardziej mylnego. Budowanie tkanki mięśniowej to bardzo trudny etap, opiera się on nie tylko o wyczerpujące i intensywne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4598 Data: 2022-05-05 12:10:19
  • Aktualizacja 03.01.2023 Odżywka białkowa jest obowiązkową pozycją w diecie sportowca. Jej zadaniem jest przede wszystkim dostarczyć wysokiej jakości protein, które posłużą na cele budulcowe, regeneracyjne i odżywcze.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 34803 Data: 2019-07-30 08:56:14
  • Produkty bogate w białko. Najlepsze źródła białka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Białko jest jednym z trzech makroelementów (zaraz obok węglowodanów i tłuszczów), które dostarczamy wraz z pożywieniem i które stanowią dla nas także źródło energii. Białka wchodzą w skład każdej komórki naszego organizmu, biorą udział w kształtowaniu błon komórkowych, budują mięśnie, sprawiają, że rosną nam włosy i paznokcie. Białko jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4262 Data: 2019-10-09 10:31:06
  • Największe oszustwa - czekolada

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] iż nieprawdopodobne jest oszukiwanie na składzie czekolady? Tym bardziej, iż sprowadza się do naszego kraju tony różnej jakości wyrobów. Sprawa jest tym prostsza, że o ile przy zastosowaniu cienkowarstwowej chromatografii cieczowej da się wykryć tłuszcze i oleje pochodzenia roślinnego (których jest więcej, niż powinno być lub innego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2647 Data: 2019-03-25 22:21:33